3. ‘Vrede’ in de Kerst-Lockdown

Liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, vertrouwen, zachtmoedigheid, zelfbeheersing, die 9 samen zijn de vrucht van de Geest. In de Kerst-Lockdown wil ik ze alle 9 langsgaan.

Vrede
“Vrede op aarde” zongen de engelen, waar blijft die vrede? Dit jaar vierden we 75 jaar vrede in stilte. De doden van de oorlogen werden herdacht op een lege dam. Stilte en leegte blijken geen vrede te zijn. Er heerst onrust in onze harten, een claustrofobisch gevoel dat we nergens heen kunnen gaan. De deur naar buiten is open, maar de deuren elders naar binnen zijn overal gesloten.
Is het wel vrede als er zoveel ruzie en discussie is? Het gevoel dat onze vrede op het spel staat neemt toe. We zien steeds meer vijanden. Sommigen zien vijanden die ons willen onderdrukken, anderen zien vijanden die onze gezondheid op het spel zetten. Het wantrouwen groeit, een kenmerk van oorlog: Wie er te vertrouwen?

Vrede is een vrucht van de Geest. Je krijgt vrede als je geloof in Jezus Christus, en met Hem wilt leven. Zijn vrede hoef je niet te sluiten, het is geen kwestie van onderhandelen en compromissen sluiten, Zijn vrede krijgen we. De eerste vrede is die tussen God en ons. Er is geen sprake meer van strijd om de waarheid, geloven is capituleren om genade te krijgen. Een christen heeft het opgegeven om alles beter te weten dan God. In de praktijk van vandaag kan dat betekenen dat je vertrouwt dat je leven veilig is in Zijn handen, dat het niet van jezelf afhangt of het goedkomt. Je hebt geen missie meer om een strijd te winnen. Zelfs niet als dat een ontzettend goede strijd is.

Dat raakt meteen ook het tweede deel van de vrede, de vrede met de naaste. Nu heerst er vooral naastenoorlog, ruzies en discussies over maatregelen, proportionaliteit, complotten, en gehoorzaamheid, met alle bij behorende kwalificaties van ‘schaap’ tot ‘wappie’. Ook daar komt de bescheidenheid weer om de hoek, want als je de strijd om de waarheid met God opgegeven hebt, dan is het misschien tijd voor de volgende stap door ook de strijd met je naaste te stoppen. Niet omdat die naaste het zoveel beter weet, maar omdat zij of hij net zo onwetend en incapabel is als jezelf. De strijd wordt dan een gesprek.

We zijn opgesloten tussen open deuren. Onze geliefden kunnen ‘slechts op bezoek’ komen, soms niet meer dan zwaaiend buiten door het raam. De oplossing ligt voor de meeste buiten onszelf. Jij en ik kunnen het virus niet stoppen of behandelen, wel kunnen we onze eigen taak doen. Zorg voor vrede in je eigen gezin, in je eigen straat, op je werk en in je kerk. Doe wat je kunt zonder je te storen aan wat de ander doet of laat. En als je een leidende rol hebt, leidt de mensen die je vertrouwen dan niet naar je eigen gelijk, een weg vol onrust. Laat aan hen iets van Jezus zien. Hij werd onze Vredevorst door alle strijd te staken.


Liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, vertrouwen, zachtmoedigheid, zelfbeheersing

Reacties