4. ‘Geduld’ in de Kerst-lockdown


Liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, vertrouwen, zachtmoedigheid, zelfbeheersing, die 9 samen zijn de vrucht van d
e Geest. In de Kerst-Lockdown wil ik ze alle 9 langsgaan.

Geduld
Eigenlijk had het ‘geloof, hoop, liefde en geduld’ moeten zijn, want geduld is een essentiële eigenschap voor een christen. Wachten op de komst van Christus die het recht op aarde zal brengen.
Of niet? Is een christen juist ongeduldig, en popelt hij om goed te doen? Niet leven voor het ‘straks’ maar voor het ‘nu’. Van de 9 vruchten van de Geest helpen er 8 mee om de wereld nu al beter te maken: Heb lief, wees blij, leef in vrede, wees vriendelijk, doe goed, heb vertrouwen, wees zachtmoedig, beheerst jezelf, 8 eigenschappen die het leven voor de mensen om je heen gelukzaliger maken. 8 keer gaat het om het nu, maar bij geduld gaat het om het straks.

Tenminste, het gaat om het nu, wees nu geduldig, want waar we op wachten komt straks pas. Wanneer is dat straks dan? Heb geduld, het komt! Gaat het dan over de komst van Jezus? Ja, altijd! Maar nee, niet alleen. Geduld gaat namelijk ook over de vrucht van de Geest. Heb geduld met jezelf! Waarom kon je niet liefhebben? Heb geduld met jezelf, morgen draag je meer liefde! Waarom kon ik mijzelf niet beheersen? Blijf dicht bij Christus leven, dan laat de Geest je morgen die vrucht dragen! Want als je dat geduld niet hebt met jezelf, dan stop je er vanzelf mee. Zoals je een puzzel gefrustreerd aan de kant gooit, een game afsluit, of de knoop doorknipt.

Maar heb vooral ook geduld met je naaste. Geef haar en hem ook de ruimte om te groeien, om zichzelf te beheersen, vriendelijk te zijn, de vrede te zoeken, en blij te zijn. Wees maar zo geduldig als de reclame-makers, die weten dat de boodschap niet in één keer over komt, maar dat je moet herhalen en herhalen en herhalen. (Hoeveel boodschappen zijn er al bij jou blijven plakken doordat ze ontelbaar vaak herhaald zijn? Hoe hebben jij en ik onszelf geduldig laten veranderen? Met welke boodschappen hebben we meer geduld, met die goede of de slechte?)
We zijn als mensen niet in staat om uit onszelf zomaar vrucht te dragen, daarom geeft de Geest die. Geduld is het sleutelwoord.

De lockdown is een oefening in geduld, wachten tot we weer mogen. Hoeveel geduld hebben we? Kunnen we dat als christenen, even een stapje terug doen? Geduld is wachten op het goede. We kunnen nu niet samenkomen, dat doet pijn. We kunnen elkaar minder bezoeken en het leed minder delen. Een oefening in geduld. Geduldig en terughoudend kerk zijn in Corona-tijd, ook dat is een vrucht van de Geest.


Liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, vertrouwen, zachtmoedigheid, zelfbeheersing

Reacties