Mijn handtekening staat ook onder de Nashville verklaring!

Afgelopen vrijdag kwam de Nashville verklaring in het nieuws. Onder de verklaring stond een lijst van ondertekenaars. Daar staat mijn naam ook bij. Daar schrik je misschien van. Ik schrok er zelf ook van, en ben er erg verdrietig over. Om te voorkomen dat ik iemand voor de gek hou, mijn naam staat niet in letters op het document geschreven. Je kunt scrollen, maar zult mijn naam er niet vinden. Toch staat hoor ik er ook bij.

De Nashville verklaring komt namelijk voort uit de Kerk van Christus. Het zijn christenen die stellen en ontkennen, het zijn christenen die tekenen, allemaal in de naam van Christus. Als lid van de Kerk van Christus staat mijn naam daar dan automatisch bij. Dan kan ik wel ontkennen dat ik het ermee eens ben, dat mijn kerk niet getekend heeft, dat ik anders denk, dat ik dat nooit zou doen, maar dat doet er niet toe.

In de Kerk van Christus is geen ‘wij’ en ‘zij’. “We hebben allemaal wat, we zijn allemaal raar, toch zijn we broertjes en zusjes, en toch houden we van elkaar” zongen Elly en Rikkert vroeger al. Dat houden van is soms best moeilijk. En dat ‘we horen bij elkaar’ ook. Maar toch wil ik de schaar er niet inzetten. Want als ik al moeite heb om van mijn broeders en zusters te houden, hoeveel moeilijker is het dan wel niet voor God om van mij te houden? Als God de schaar niet in mij zet, mag ik de schaar niet in de kerk zetten. Er is één Kerk. Iedereen die belijdt dat Jezus Heer is doet dat door de Heilige Geest.

En dus ben ik medeondertekenaar. Tegen wil en dank. Maar het is ook mooi! Want God heeft ons aan elkaar gegeven. Hij heeft hen aan mij gegeven, maar mij ook aan hen. Dus moeten we met elkaar verder. Ik met hen en zij met mij. “Wat God samengevoegd heeft scheide de mens niet” zegt Jezus toepasselijk! En dat geeft perspectief. Niemand is christen in z’n eentje. Ik niet, jij niet, de Nashvillers niet. Wij zijn christen met elkaar. Allemaal met fouten en gebreken.

“De Kerk is gereformeerd omdat zij gereformeerd moet worden”, is een slogan van de reformatie. Nou, we hebben wel wat te reformeren zo aan het begin van de 21ste eeuw! Eerst maar eens stoppen onze eigen naam te zetten onder verklaringen en belijdenissen. Dat is zo ‘ikkerig’. Alsof het er wat toe doet waar ik mijn naam onder zet. Wij zijn Kerk met elkaar omdat Christus zijn naam onder ons gezet heeft. Of om het op z’n bijbels-gereformeerds te zeggen: “Wie zal beschuldigingen inbrengen tegen de uitverkorenen van God? God is het Die rechtvaardigt.” Daarom zal niets ons nog kunnen scheiden van zijn liefde!

Wij en ons, geen ‘wij’ en ‘zij’ dus. Zelfs niet als ‘wij’ elkaar zoveel pijn doen. Het spijt me wel enorm dat mijn handtekening eronder staat. Het spijt me enorm dat wij als christenen zoveel kapot maken. Niet alleen met de Nashville verklaring, maar ook bij dingen waar nu iedereen over zwijgt, of waar niemand wat van weet. Wat zijn we toch ellendige mensen.

Reacties