“People are shit”..? “That’s why Jesus died”

Eén van onze tieners zat in een donkere periode. Hij hekelde de wereld, de maatschappij, en alle onechtheid en onoprechtheid onder volwassenen. “PEOPLE ARE SHIT!” schreef hij in koeienletters op zijn jasje. Als jeugdleider vond ik het moeilijk om hem te bereiken, maar zijn moeder keek met de ogen van Jezus naar hem. Misschien schaamde ze zich een beetje voor de profane tekst op zijn jasje. Ongetwijfeld raakte het haar dat haar kind zo somber was. Maar haar reactie kwam niet voort uit schaamte of verdriet, maar uit het midden van het Evangelie. “Mag ik er iets onder schrijven?” vroeg ze hem. Dat mocht ze. (Mooi dat hij zoveel van zijn moeder hield dat hij haar die ruimte gaf!) “PEOPLE ARE SHIT!” stond er, maar zijn moeder schreef eronder: “That’s why Jesus died!”

Word jij er ook weleens moedeloos van? Al die ellende die we elkaar aandoen? Al die meningen, het cancelen, het door de keel duwen, de haat, het gebrek aan goede wil, mildheid en genade? Al dat denken vanuit het eigen belang en het eigen genot? Nieuwe ideeën die alles overhoop gooien, Gods wil doorkruisen, en alles wat heilig en goed is kapot maakt.

Het zijn jouw woorden misschien niet, maar misschien ben je het wel met hem eens: People are shit! Ik ben het er in ieder geval helemaal mee eens, en ‘shit’ is misschien nog wel te zwak uitgedrukt.

Lees via deze link de volledige column op cvandaag.nl

Reacties